Kurkuma – aranysárga gyógynövény, amely védi az ízületeket

A kurkumát sokan csak a vasárnapi húsleves aranysárga fűszereként ismerik, pedig számos pozitív hatása van az egészségünkre. Többek között hozzájárul az ízületek normális működéséhez és rugalmasságuk megőrzéséhez.

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma, vagy indiai sáfrány több száz faja él Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein, Indonéziától Indiáig. Az ősi indiai gyógyászat, az Ájurvéda már közel 5000 éve ismeri, a gyógynövényt gyulladáscsökkentésre, gyomorbántalmakra és kozmetikumként is alkalmazták.

A kurkuma az ázsiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A növény gyökeréből és szárából nyerik ki, majd kiszárítás után porrá őrlik, rizses és húsos ételeket ízesítenek vele.

A nyugati orvostudomány nemrég fedezte fel ezt a csodálatos növényt. A tudományos vizsgálatokból kiderült, hogy a kurkuma hatóanyaga a növény jellegzetes, aranysárga színét adó kurkumin, ami számos eőnyös hatása mellett hozzájárul az ízületek normális működéséhez és rugalmasságuk megőrzéséhez.

A kurkumin a gyökérpor mindössze 2-4%-át teszi ki. A különféle technológiai eljárásoknak köszönhetően azonban ez a sokoldalú hatóanyag ma már kivonható a gyógynövényből, így akár 95%-os tisztaságú kurkumin kivonat is előállítható.  

Csípős íze miatt természetes formában nagyon nehéz megfelelő mennyiségű kurkumát nap, mint nap elfogyasztani. Szerencsére léteznek már olyan étrend-kiegészítők, amik a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint koncentrált formában tartalmazzák.

Tekintse meg termékeinket

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár